A Philips lighting webhelyének felkeresésére készül. Használja a helyi nyelvű változatát!
Javaslatok

  Biztonságban

  éjszaka is

  Biztonság


  A fény kulcsszereplő abból a szempontból is, hogy biztonságban érezzük-e magunkat éjjel az utcán. Az alig megvilágított környékeken nehezebb felismerni az arcokat, és azt is nehezebb érzékelni, hogy nem ólálkodik-e valaki a hátunk mögött a sötétben. Egy Lengyelországban végzett felmérés szerint a megvilágítatlan területeken áthaladók majdnem háromnegyede komolyan aggódott a saját biztonságáért.
  A Philips világítótesteivel jól kivilágított utcán sétáló nők.

  A biztonságérzet növelése fehér fénnyel  

   

  A fehér fény a kényelem és biztonság új szintjét jelenti. Kiváló színmegjelenítésének és nagyobb érzékelt fényerejének köszönhetően könnyen megkülönböztethetővé teszi a tárgyakat, színeket, alakokat és más részleteket. Fehér fényben az arcok felismerése még távolról is könnyebb, ami oldja a feszültséget. A fehér fény emellett rendkívül egyenletes megvilágítást jelent, ijesztő árnyékos részek nélkül.

   

  Philips fehér fénnyel megvilágított utca, ahol a lakosok biztonságban érezhetik magukat.

  A biztonságérzet körforgásának megteremtése  


  A fehér fény önerősítő eseménysorozatot (körforgást) eredményez, amely javítja a biztonságot. Ha a városlakók biztonságban érzik magukat az utcán, gyakrabban járnak rajta. Azzal pedig, hogy egyre többen járnak-kelnek és kerékpároznak a szabadban, az utcák kevésbé elhagyatott, vonzó helyekké válnak.

   

  Minél többen tartózkodnak a szabadban, annál jobban visszaszorul a vandalizmus és a bűnözés, így a városok egyre vonzóbbá válnak az ott lakók és a turisták számára egyaránt.

  Kevesebb bűncselekmény, csökkenő félelemérzet  


  A fehér fény a közösség biztonságérzetét is javítja. A legfrissebb vizsgálatok szerint az erős, egységes világítás csökkenti a bűnözéstől való félelmet, a fehér fény pedig elősegíti a bűnözők kézre kerítését.

   

  A walesi Neath Port Talbot tanácsi szóvivője úgy véli: – A fehér fény a fényerő növelésével, valamint az arc- és a színfelismerés javításával szorítja vissza a bűnözést. Ez elriasztja a bűnözőket, és segíti a rendőrség munkáját. A fehér fény emellett a térfigyelő kamerák képminőségét is javítja, így egyértelműbb bizonyítékokat szolgáltat.

  Rendőr figyeli a biztonsági kamera képeit.
  Biztonságosabb parkoló Philips fehér fényű megvilágítással.

  Fénnyel a bűnözés ellen: összehasonlító tanulmány

   

  2000-ben a Cambridge-i Egyetem Kriminológiai Intézete kutatásba fogott: az Egyesült Királyság két városában vizsgálták a jobb közvilágítás hatását a bűnözésre. Dudleyban a bűnesetek száma 41%-kal esett vissza a vizsgált területen, míg mindössze 15%-kal a referenciaterületen.

   

  Stoke-ban a bűncselekmények száma 43%-kal csökkent a vizsgált területen és 45%-kal két szomszédos területen, míg mindössze 2%-kal a két referenciaterületen. A vizsgálat tanulsága az, hogy egy év elteltével a bűncselekmények számának csökkenésével járó megtakarítások 2,4–10-szeresen meghaladták a közvilágítás fejlesztésére fordított összeget. A bűncselekmények száma és a közvilágítás közötti kapcsolat rávilágít arra, hogy az új világítás nemcsak hogy hatékony fegyver a bűnözés ellen, hanem a törvénytelenségek visszaszorításában is megtérül.