A Philips lighting webhelyének felkeresésére készül. Használja a helyi nyelvű változatát!
Javaslatok

  Gondtalan séta

  Baleset-megelőzés

   

  A fehér fény nem pusztán a biztonságérzetünket növeli, hanem ténylegesen csökkenti a járműbalesetek valószínűségét. Egy frissen megjelent tanulmány szerint a fehér fény a gyalogosok számára is segítséget jelent, mivel kevésbé botlanak el a különböző kiálló tárgyakban vagy az egyenetlen felületen.

  Közelkép egy Philips fehér fénnyel megvilágított utcán álló lámpaoszlopról.

  A fehér fény tudományos szemmel

   

  A New York állambeli Troyban működő Lighting Research Center azt vizsgálta, hogy a fehér fény javítja-e a járművezetők periferikus látását. Egy útszakasz mellé különleges táblát helyeztek, amely közeledő, illetve távolodó mozgást szimulált. A tesztsorozatot 13 alannyal végezték el előbb napfényben, majd éjszaka, egy CosmoWhite lámpával, illetve sárga fényű nátriumgőzlámpákkal megvilágított úton.

   

  Összesen 686 önálló kísérletet végeztek, miközben a tábla különböző mintázatok szerint mozgott. Amikor a tábla távolodott az úttól, a vezetőknek gyorsítaniuk, amikor közeledni kezdett az út felé, fékezniük kellett.

  A Philips fehér fényei kiválóan megvilágítják az utcákat.

  Egy árulkodó kutatás

   

  Az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy fékezés és gyorsítás közben mérhető a különbség a fehér, illetve sárga fényű megvilágítás esetén. A reakcióidő mindkétszer a fehér fény esetében volt rövidebb, ami azt jelenti, hogy a vezetők fehér fényben észlelik gyorsabban az út melletti tárgyakat.

  A Philips fényeivel megvilágított forgalmas utca egy lakóövezetben.

  A történet tudományos alapja

   

  Ahhoz, hogy meglássunk egy tárgyat, közte és a háttér között bizonyos fényerőkülönbségnek (kontrasztnak) kell lennie. A kontrasztérzékelési küszöbérték az a minimális különbség, amely mellett a szem ki tudja venni a tárgyat anélkül, hogy feltétlenül érzékelnie kellene annak színét vagy részleteit.

   

  Minél alacsonyabb a kontrasztérzékelés küszöbértéke, annál egyszerűbb észlelni a tárgyat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a fehér fény a sárgánál alacsonyabb fényerő-különbségbeli küszöbértéket produkál, különösen rossz fényviszonyok mellett. Ez annyit tesz, hogy fehér fényben könnyebb észrevenni az embereket és a tárgyakat. A fehér fénynél tapasztalható alacsony kontrasztérzékelési küszöbérték tehát fokozza a vezetők és más úton lévők biztonságát.

  Philips fehér fényekkel jól megvilágított lakóövezet.