Champagne: a sajt elszíneződését és lipidoxidációját korlátozó világítási beállítás

AH XL esettanulmány

Gazdag, krémes sajt

Válogatás a világ sajtjaiból – ez gyakran az ínyencek kedvenc helye a szupermarketben. De hogyan mutathatja be legjobban áruit, miközben megőrzi a frissességüket és csúcsminőségüket? A válasz egy olyan világítási beállítás, amely minden elvárásnak megfelel.

SPAR Wespelaar Belgium

Őrizze meg a frissességet

A sajtban található zsírok adják ennek az ízletes ételnek a gazdag aromáját, egyben kihívást is jelentenek, amikor a szupermarket e részének megfelelő megvilágítását kell kialakítani. Amikor a sajtot fény éri, a zsírok (vagyis a lipidek) oxidálódni kezdenek – először csak a sajt megjelenését, majd ízét és illatát is megváltoztatva. Ez a folyamat mindössze néhány napon belül lezajlik. A fény hatására történő elszíneződés és a lipidoxidáció eltántoríthatja a vásárlókat a termék megvásárlásától, ha pedig mégis megvásárolják, befolyásolhatja a sajt fogyasztási értékét.

Próbálja ki a Champagne-t, a sajtokhoz kifejlesztett LED-beállítást

Kutatásunk:

  • A fényspektrum jelentősen befolyásolja a lipidoxidáció mértékét. A hagyományos lámpák sokkal nagyobb mértékű oxidációt váltanak ki a sajtban, mint a LED-es megvilágítás. A LED-es fényspektrum optimalizálásával tovább csökkenthető a lipidoxidáció.
  • A lipidoxidáció akár 0,5 cm-re is behatolhat a sajtba.
  • Megfigyeléseink szerint a fénynek kitett sajtokban a lipidoxidáció folyamata a sötétben is folytatódik. Ha az üzlet hagyományos világítást használ, a folyamat gyorsabban halad előre a sötétben is, mint ha LED-eket használnának.

1a. ábra: A lipidoxidáció mértéke

A spektrum és a megvilágítás hatása a lipidoxidációra. 10 napos megvilágítás után mért adatok. A piros küszöbvonal a szakirodalomban leírt érzékszervi értékeléseken alapul: e vonal felett a fény befolyásolja az illatot és az ízt.

1b. ábra: Az elszíneződés mértéke

A spektrum és a fénynek való kitettség időtartamának hatása az elszíneződésre. Az eredmények 1000 lx erősségű megvilágítási szintre vonatkoznak.

Növeli a sajtos pult vonzerejét.

Kutatásaink alapján kifejlesztettünk egy speciális spektrális hangolású, friss élelmiszerekhez készült LED-beállítást, amelyet Champagne-nak neveztünk el. Jellemzői:

  • Vonzóan jeleníti meg a sajtot.
  • Segít megőrizni a sajt frissességét.

Kapcsolat

Ha kérdése vagy kérése van, forduljon a helyi kapcsolattartási központunkhoz.

Letöltések

További információk a világításról felhasználási területenként