Champagne: a sajt elszíneződését és lipidoxidációját korlátozó világítási beállítás

AH XL esettanulmány

Gazdag, krémes sajt

A világ sajtjainak válogatása – ez gyakran az ínyencek kedvenc helye a szupermarketben. De hogyan lehet a legjobban bemutatni az árut, miközben a frissesség és a csúcsminőség is megmarad? A válasz egy minden elvárást kielégítő világítási beállítás.

SPAR Wespelaar Belgium

Őrizze meg a frissességet

A sajtok gazdag ízüket a bennük lévő zsíroknak köszönhetik, ami miatt fontos a szupermarketek kiállító területének megfelelő megvilágítása. Ha a sajtot fénynek teszik ki, a zsírok (vagy lipidek) oxidálódni kezdenek, ami először a sajt kinézetét, majd az ízét és az illatát is megváltoztatja. Ez a folyamat mindössze néhány nap alatt lezajlik. A fény okozta elszíneződés és a lipidek oxidációja elriaszthatja a vásárlókat a termék megvásárlásától, és befolyásolhatja a sajt élvezeti értékét, ha mégis a vásárlás mellett döntenek.

Próbálja ki a Champagne-t, a sajtokhoz kifejlesztett LED-beállítást

Kutatásunk:

  • A fényspektrum nagymértékben befolyásolja a lipidoxidáció mértékét. A hagyományos lámpák spektruma sokkal nagyobb, mint a LED lámpáké, ráadásul a LED-ek spektrumának optimalizálásával tovább csökkenthető a lipidoxidáció.
  • A lipidoxidáció akár 0,5 cm-re is behatolhat a sajtba.
  • Felfedeztük, hogy ha a sajtot fénynek teszik ki, a lipidoxidáció a sötétben folytatódik. Ha az üzlet hagyományos világítást használ, a sötétben történő oxidáció nagyobb, mintha LED-et használnának.

1a. ábra: A lipidoxidáció mértéke

A spektrum és a megvilágítás hatása a lipidoxidációra, 10 napos megvilágítás utáni adatok. A piros határvonal a szakirodalomban található érzékszervi értékeléseken alapul: felette befolyásolja a fény a szagot és az ízt.

1b. ábra: Az elszíneződés mértéke

A spektrum és a fényexpozíció időtartamának hatása az elszíneződésre 1000 lx fényáram esetén.

Növeli a sajtos pult vonzerejét.

Kutatásaink alapján kifejlesztettünk egy speciális spektrális hangolású, friss élelmiszerekhez készült LED-beállítást, amelyet Champagne-nak neveztünk el. Jellemzői:

  • Vonzóan jeleníti meg a sajtot.
  • Segít megőrizni a sajt frissességét.

Kapcsolat

Ha kérdése vagy kérése van, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Letöltések

További információk a világításról felhasználási területenként