A Philips lighting webhelyének felkeresésére készül. Használja a helyi nyelvű változatát!
Javaslatok

  Megragadó látvány,

  nyerő környezet a Friends Arena stadionban

  Friends Arena,
  Solna, Svédország


  Nézze meg, hogyan lelkesíti a Friends Arena korszerű stadionvilágítása már távolról a szurkolókat.
  Friends Arena, Svédország – mély benyomást keltő stadionkülső Philips világítástechnikával megvilágítva.

  Az építmény-
  megvilágítást

  nyugodtnak képzeltük el, lágy színváltásokkal. A fénybeállításnak egyfajta kiegyensúlyozottságot kellett nyújtania, azt a benyomást keltve, mintha a külső rész különböző színekre lenne festve, és ez valóban sikerült is.”

   

  – Helena Åkerberg világítástechnikai építész, Lighthouse AB

  Színváltó homlokzat, Friends Arena, Svédország
  Friends Arena, Svédország – mély benyomást keltő színváltó homlokzat Philips világítástechnikával.

  A feladat

   

  A svédek új nemzeti stadionja monumentális világítási rendszert igényelt. Az eredeti külső megvilágítási terv azonban a 65 000 férőhelyes létesítménynél túlságosan drágának és fenntarthatatlannak bizonyult. A világítástervezéssel foglalkozó Lighthouse AB iroda célszerűbb tervvel állt elő Philips technikájának alkalmazásával.

  A Friends Arena stadion a Philips sportpálya-világításával hatásosan megvilágítva.

  A megfelelő megvilágítás 


  Újonnan épült, korszerű szerkezetével a Friends Arena friss, izgalmas megvilágítást igényelt. Az elképzelés olyan élő külső megvilágítás volt, amely a stadionban zajló eseménynek megfelelően megváltoztatható. Ennek eléréséhez a tervezők olyan RGB stadionvilágítási rendszert kerestek, amely elegendően hatékony a 24 méter magas külső rész fentről és alulról történő megvilágításához.

   

  A Philips iColorGraze készen állt a megragadó látvány előállítására. Kis fogyasztása ellenére nagy távolságra képes fényt vetíteni, élénk színekből álló falat hozva létre. A kiegyensúlyozott látvány érdekében a lámpatesteket 3 méterenként helyezték el, és ez az elrendezés megkönnyíti a karbantartást. Az építésszel együttműködve megfelelő színű és szerkezetű vakolatot választottunk, hogy szemet gyönyörködtetően emelje ki és verje vissza a fényt.

   

  A létesítmény belsejében 316 ArenaVision lámpatest világítja meg a pályát, kristálytiszta látási viszonyokat teremtve a szurkolóknak és a játékosoknak egyaránt. Ezekkel a fényszórókkal minimális energiafogyasztás mellett elérhető a játéktér kellő mértékű megvilágítása. Emellett a lámpatestek egyenként vezérelhetők, hogy fényerejük a 3500 lux alatti maradjon a televíziós közvetítések során, megfelelve így a FIFA előírásainak. A projekt az összes célkitűzést teljesítve a Friends Arena messze hangzó győzelmét eredményezte.


  A LED-es homlokzatvilágítás pillanatok alatt színt válthat, így a stadion külseje a csapat színeihez vagy az évszaknak megfelelő eseményekhez igazítható. Legyenek bármilyen színűek, a káprázatos fényfalak már messziről elbűvölik a látogatókat.

  • ArenaVision MVF404
   ArenaVision MVF404
   Az ArenaVision MVF404 fényvetőt alapvetően kültéri stadionokhoz és nagyméretű beltéri sportcsarnokokhoz tervezték. Kiváló teljesítménye nagymértékben növeli a közvetített sportesem...

  Hogy a szurkolók
  büszkék legyenek 

  A csapat

  Peab AB

  Kivitelező vállalat/megrendelő

  Helena Åkerberg, Lighthouse AB

  Világítástechnikai építész

  Kapcsolódó esetek