A Philips lighting webhelyének felkeresésére készül. Használja a helyi nyelvű változatát!
Javaslatok

  City.People.Light- 
  díj, 2014

  City.People.Light-díj, 2014

  Most bemutatjuk a 2014-es versenykiírás legjobb jelöltjeit.
  Lipcse

  Első díj

  Lipcse kapta az első díjat a 2014-es City.People.Light-díjátadón


  A németországi Lipcse városa első díjat nyert a Richard-Wagner-Platz átalakításáért a 12. City.People.Light-díj átadásán, amelyet 2014. november 7-én, a horvátországi Dubrovnikban tartottak. A világítási terveket a Bonnban és Berlinben működő, szintén díjazott Licht Kunst Licht világítástervező iroda készítette.

  A 10. századi piactér, a Lipcse bölcsőjének számító Richard-Wagner-Platz valódi politika- és építészettörténeti kincsnek számított a középkortól a kommunizmus megszűnésén át napjainkig. Az egyedi megvilágítás gondosan illeszkedik a város látványához: az épületeket, a faragott szökőkutakat és a görkorcsolyaparkot is meleg, fehér fény világítja meg. A végleges megoldás több szempont figyelembevételével született meg, így a korszerű LED-es világítás tökéletes hangulatot teremt, mégis megőrzi és kiemeli a történelmi nevezetességeket, és jelentős energiamegtakarítást jelent a városnak.
  Lipcse
  – A díjat Lipcse nevében átvevő Rainer Barth a következőket nyilatkozta: – Tekintettel akartunk lenni Lipcse történelmi gyökereire – ezért írtunk ki nyilvános, elfogulatlan döntéshozók által bírált pályázatot a világítás újratervezésére. A projekt kiválóan példázta, hogy lehet bevonni a város lakóit és más érdekelt feleket egy újjáépítést célzó folyamatba.

  – A Philips és a LUCI több mint egy évtizede alapította meg a City.People.Light-díjat, hogy kitüntesse azokat a leginkább fenntartható újjáépítési projekteket, amelyek kreatívan nyúlnak a világítás kérdéséhez, hogy jobbá tegyék a városlakók és turisták mindennapjait – mondta Vojislav Radović, a Philips C&EE régió déli részének kültéri világításért felelős vezetője. – Az idén bemutatott projektek kiemelkedőek voltak, és új szintet jelentenek a várostervezés jövőjében. A lipcsei projekt nemcsak azért volt újszerű, mert közvélemény-kutatással szerzett ötleteket az ott élőktől, és csodaszép, biztonságos végeredményt hozott létre, hanem azért is, mert sikerült megteremtenie a kényes egyensúlyt a sokszínű történelmi városkép és a legmodernebb világítástechnika között.

  Világítástervező:
  Licht Kunst Licht
  www.lichtkunstlicht.com/en/
  Koppenhága

  Második díj

  Kígyó alakú kerékpáros híd, Koppenhága, Dánia


  A Bringakígyó egy hosszú, vörös színű látványhíd, kizárólag kerékpárosoknak. Különlegesen ível át magasan a tengeröböl felett, különválasztja a gyalogos és a kerékpáros forgalmat, és védelmet nyújt az alatta elterülő rakpart számára. A hidat esténként a korlátba épített lágy fényű izzók világítják meg, így az építmény még jobban kiemelkedő látványelemként emeli a terület fényét. Az idei zsűrit lenyűgözte a puritán megvilágítás – azaz a megvilágítási effektusokhoz szükséges felesleges energiafogyasztás, valamint a hivalkodó fények hiánya.

  Az építészeti és világítási terveket a DISSING+WEITLING készítette.

  Világítástervező:
  DISSING+WEITLING.
  www.dw.dk
  Strasbourg

  Harmadik díj

  Place du Château, Strasbourg, Franciaország


  A Place du Château a strasbourgi Notre Dame katedrálishoz csatlakozó történelmi tér. A projekt célja az volt, hogy a hely az UNESCO világörökségi listáján szereplő történelmi belváros, a Grande-Île egyik kiemelkedő látványosságává váljon. A zsűrit lenyűgözte a fény ötletes felhasználása a vízszintes és a függőleges felületeken egyaránt, amelyet a nehézségek ellenére sikerült egyedien, elegánsan és kiváló minőségben megoldani. A hosszú és precíz, egy évig tartó előkészületek, amelyekbe a városlakókat is bevonták konferenciák, szervezett városnéző túrák, ötletbörzék és kérdőívek segítségével, növelték a végeredmény hitelességét.

  A világítástervezés a l’Acte Lumière munkáját dicséri.

  Világítástervező:
  l’Acte Lumière
  www.acte-lumiere.com
  Wellington

  Külön említés

  Wellington, Új-Zéland


  Interaktív, környezetbarát kialakítású világítással a bűnözés ellen. Egy szűk, korábban rosszul megvilágított sikátor immár biztonságos, a gyalogosok által éjszaka is közkedvelt hely lett az ott alkalmazott ötletes interaktív világítási sémának köszönhetően. A mozgásérzékelők játékos, mozgó, színváltós fénymintákat rajzolnak, amelyek szórakoztatják az arra járókat, és élettelivé varázsolják az utcát. A projekt kiemeli, hogy a fény segítségével az utcák élhetőbbé, biztonságosabbá és jobban megvilágítottá válhatnak, az összekapcsolt interaktív világítással pedig többféle látvány vagy „fényjáték” valósítható meg, amelyeket az arra járóktól működésbe lépő mozgásérzékelők hoznak működésbe. Az installáció legnagyobb tetszést kiváltó darabja az utca fölé lógó hatalmas csillár, amelynek kivetülő fényeffektjei álomszerű hatást keltenek. A projekt emellett azzal is elnyerte a zsűri tetszését, hogy ügyelt a vakítás és a fényszennyezés kiküszöbölésére. A világítási terveket a Stephenson & Turner NZ Ltd. készítette.

  Világítástervező:
  Stephenson & Turner NZ Ltd.
  www.stephensonturner.com
  Pula

  Külön említés

  Megvilágított mozgó daruk, Pula, Horvátország


  Ez volt a City.People.Light-díj egyetlen „ipari örökség” tematikájú világítási projektje, amely a városi kikötő múltja előtt tisztelgett. Uljanik a világ egyik legrégebbi működő kikötője. Ahelyett, hogy a kikötőt kiköltöztették volna a város közepéről, előtérbe helyezték, és a város történelmi mérföldköveként, valamint a régió gazdasági motorjaként méltatták. Az egyedülálló projekt eredményeként nyolc hatalmas daru fürdik a Philips LED-es izzóinak méltóságteljes fényében, amelyek a programozásuknak köszönhetően 16 ezer különböző szín- és fényerőváltozat előállítására képesek, ezzel emelve ki Pula városának ipari múltját. A nagy léptékű megvilágítás révén a megvilágított tengeri horizontot egy fényben úszó függőleges tengely egészíti ki, amely dinamikus fényszoborként mered az égre a tengerparton. A daruk megvilágítása más kikötővárosok vagy új városfejlesztési programok számára is követendő példa lehet. Azzal, hogy élő emlékművé avatta a kikötőt, a városi világítási projekt egyedülállóan bölcs döntést hozott: megőrizte a városnak egykor jólétet hozó ipari örökséget. Az eredmény: felejthetetlen látvány, amely életre keltette a pulai tengerpartot. A világítási terveket a Skira iroda készítette.

  Világítástervező:
  Skira
  www.skira.hr/
  Ankara

  A 2014-es közönségdíjnyertes pályamunka

  Világítási főterv, Ankara, Törökország


  A közönségdíj új kategória a díj történetében: itt a közönség szavazhat a kedvenc indulójára a városi világítási projektek között. Az új kategóriában a City.People.Light-díj független szakmai zsűrije által kiválasztott 16 legjobb projekt indul. A közönségtől legtöbb szavazatot Ankara városa kapta. Győzelme részben annak köszönhető, hogy a közösségi oldalak segítségével aktivizálta a szavazókat.
  Ankara
  Építészeti szempontból úgy sikerült összhangot teremteni, hogy a városrészeket egyetlen megvilágítási főtervbe foglalták. A melegséget sugárzó, elegáns hangulatfény nem borítja fel az esti látképet, mivel összekapcsolt fehér és színes fénytechnikai megoldásokat alkalmaz. A látványt az ott élők és a turisták is örömmel fogadták, és mostanra vonzó, biztonságos területeket hozott létre, amelyek modern körvonalai még jellegzetesebbé teszik a városképet. Az ilyen nagyszabású városi világítási projektek megvalósítása igen ritka, a zsűri szerint pedig Ankara esete tökéletesen példázza azt, hogyan lehet átfogó, az egész város értékeit és infrastruktúráját figyelembe vevő és kiemelő világítási főtervet készíteni és megvalósítani. Az eredmény sokat javított a város arculatán és élhetőségén.

  Világítástervező:
  UVA Lighting & Engineering
  www.uva.com.tr/