Gondtalan séta

Baleset-megelőzés

 

A fehér fény nem pusztán a biztonságérzetünket növeli, hanem ténylegesen csökkenti a járműbalesetek valószínűségét. Egy frissen megjelent tanulmány szerint a fehér fény a gyalogosok számára is segítséget jelent, mivel kevésbé botlanak el a különböző kiálló tárgyakban vagy az egyenetlen felületen.

Közelkép egy Philips fehér fénnyel megvilágított utcán álló lámpaoszlopról.

A fehér fény tudományos szemmel

 

A New York állambeli Troyban működő Lighting Research Center azt vizsgálta, hogy a fehér fény javítja-e a járművezetők periferikus látását. Egy útszakasz mellé különleges táblát helyeztek, amely közeledő, illetve távolodó mozgást szimulált. A tesztsorozatot 13 alannyal végezték el előbb napfényben, majd éjszaka, egy CosmoWhite lámpával, illetve sárga fényű nátriumgőzlámpákkal megvilágított úton.

 

Összesen 686 önálló kísérletet végeztek, miközben a tábla különböző mintázatok szerint mozgott. Amikor a tábla távolodott az úttól, a vezetőknek gyorsítaniuk, amikor közeledni kezdett az út felé, fékezniük kellett.

A Philips fehér fényei kiválóan megvilágítják az utcákat.

Egy árulkodó kutatás

 

Az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy fékezés és gyorsítás közben mérhető a különbség a fehér, illetve sárga fényű megvilágítás esetén. A reakcióidő mindkétszer a fehér fény esetében volt rövidebb, ami azt jelenti, hogy a vezetők fehér fényben észlelik gyorsabban az út melletti tárgyakat.

A Philips fényeivel megvilágított forgalmas utca egy lakóövezetben.

A történet tudományos alapja

 

Ahhoz, hogy meglássunk egy tárgyat, közte és a háttér között bizonyos fényerőkülönbségnek (kontrasztnak) kell lennie. A kontrasztérzékelési küszöbérték az a minimális különbség, amely mellett a szem ki tudja venni a tárgyat anélkül, hogy feltétlenül érzékelnie kellene annak színét vagy részleteit.

 

Minél alacsonyabb a kontrasztérzékelés küszöbértéke, annál egyszerűbb észlelni a tárgyat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a fehér fény a sárgánál alacsonyabb fényerő-különbségbeli küszöbértéket produkál, különösen rossz fényviszonyok mellett. Ez annyit tesz, hogy fehér fényben könnyebb észrevenni az embereket és a tárgyakat. A fehér fénynél tapasztalható alacsony kontrasztérzékelési küszöbérték tehát fokozza a vezetők és más úton lévők biztonságát.

Philips fehér fényekkel jól megvilágított lakóövezet.
You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website