A városlakók is

büszkék lesznek az éjszakai városképre

A szépség kiemelése

Éjjel a legtöbben pihenünk – sokan azonban ilyenkor szemlélik meg a várost egy kései séta során. Hogy ez valóban élvezetes legyen számukra, érdemes rugalmas, mutatós fehér fénnyel bevonni a városképet. A megoldás egyaránt belesimul a hagyományos és a modern városképbe is, és egészséges, élénkzöld színt ad a növényzetnek.
A Philips fehér fényű fényszórórendszere kiemeli a stockholmi királyi palota díszes részleteit.

Az emberek által igazolt teljesítmény

 

A fehér fény a közösségi terek dekoratív célú és funkcionális megvilágítására egyaránt kiváló. Egy felmérés szerint a válaszadók csaknem 90%-a gondolja úgy, hogy a fehér fény megfelelőbb fényforrás a hagyományos, sárga fényű nátriumgőzlámpáknál. Ebben a természetes hatású környezetben még a város közepén is otthon érzi magát az ember.

Egy Philips fehér fénnyel megvilágított szobrot megcsodáló emberek.
Philips fehér fényekkel szépen megvilágított tér.

Hozzájárulás a városok fejlődéséhez

 

Egy modern gondolkodású városvezetés komolyan veszi a világítás ügyét. Körükben egyre népszerűbb a fehér fény alkalmazása. A madridi Somosaguas Polgárőrség parancsnoka a következőket nyilatkozta: – A világítás megfelel az esztétikus megjelenéssel szemben támasztott szigorú elvárásainknak. A fehér fény közelebb áll a természetes fényhez, így javítja az itt lakók életminőségét, és növeli az itt található ingatlanok értékét.

A fényszín érzékelésének mérése

 

A fehér fény hatalmas előrelépést jelent a hagyományos világításban – de ne csak ránk hallgasson! 2005-ben az EVALUM* helyszíni vizsgálatot végzett a franciaországi Lyonban, hogy felmérje a válaszadók által kedvelt világítástípusokat. A különböző fényforrásokra vonatkozó kérdéseket az INSA egyetemvárosában élő hallgatóknak és a város hatodik kerületében élőknek tették fel.

 

A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a megkérdezettek egyértelműen a meleg, fehér fényű, 3000 K-es színhőmérsékletű lámpákat kedvelik leginkább. Az ilyen lámpákkal kapcsolatos elégedettség magasabb volt a sárga fényű, nagynyomású nátriumgőzlámpákhoz, valamint a hideg fényű (a 4000–4200 K-es tartományba eső) fehér fényforrásokhoz viszonyítva.

 

* EVALUM: Évaluation de lumières urbaines pour un éclairage durable (A fenntartható világítást szolgáló városi fényforrások felmérése).

You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website