További márkák

Egy fal átalakítása városi szórakoztató

központtá

Interaktív médiás homlokzat,

Madrid, Spanyolország

Megmutatjuk, hogyan javíthat egy kültéri LED-es kijelző a környék hangulatán.
videó-bélyegkép

A LED-es élő
homlokzat

egy interaktív kijelzőként kialakított infrastruktúra, amely képes elősegíteni a társadalmi felelősségvállalást, a polgárok részvételét, az információtovábbítást, a közösségi együttműködést és a szabadidős élményt.”

 

– María Langarita és Victor Navarro – Langarita Navarro Architects

Emberek a Philips LED-es kültéri világítását nézik.
Egy művész munkájának megjelenítése az interaktív médiás homlokzaton.

A feladat


Madrid önkormányzata a városfejlesztés során a jövőre gondol. Közhasznú programja, a Medialab-Prado a digitális kultúra művelésére, tanulmányozására és terjesztésére bátorítja a fiatalokat. De hogyan tudja a program ezeket a tevékenységeket egy köztérre vinni, egyúttal növelve az adott városnegyed népszerűségét?
Egy művész munkájának megjelenítése az interaktív médiás homlokzaton.

A megfelelő világítás

 

Madrid város önkormányzata lehetőséget keresett arra, hogy a digitális technikának valami hasznát vegye a közterületen. Szerződést kötött a Langarita Navarro Architects irodával egy „LED-es élő homlokzat” kigondolására és megtervezésére. Az elképzelés egy olyan nagyméretű digitális képernyő összeállítása volt, amely egyszerűen elhelyezhető egy épület oldalán, lehetővé téve a városnak számos médiatartalom megjelenítését.

 

A Philips Color Kinetics tökéletesen megfelelt a feladatra. Az RGB LED-ek mátrixából álló eszköz egyszerűen az alkalmazási helyhez alakítható elrendezésű videokijelzővé tehető. A csoport ezt a technikát használta fel egy nagyméretű színes képernyő létrehozásához, amelyen a világ művészeinek és tervezőinek munkái jeleníthetőek meg. És mivel a képernyő interaktív, szórakoztató nyilvános versenyekhez és játékokhoz is használható.

 

A projekt minden szempontból sikeres volt. A képernyőt rendszeresen használják digitális technikában tehetséges fiatalok bemutatására, a helybeliek pedig interaktív játékokat játszhatnak a képernyőn, drukkoló barátokkal körülvéve. Ennek eredményeként a Plaza de las Letras nyüzsgő tere kiemelkedő látványossággá vált, és egyre többen szeretnének a környéken élni.

 

Amióta a LED-es élő homlokzat működik, egy dolog biztos: a hagyományos „madrileño” fal rendkívül gyönyörű módon kel életre újra meg újra.

Kapcsolódó esetek